Exposities

 

Exposities

 

Musea

De wandelstok leent zich bij uitstek voor een expositie  Wandelstokken zijn al eeuwenlang in gebruik door de mens en vaak is er met recht te spreken over toegepaste kunst. Daarnaast vertelt de wandelstok vaak een verhaal. Herkomst,symbolen en vorm vertellen over diverse achtergronden, geschiedenis en kunststromingen. Crea Natura heeft een collectie wandelstokken en pelgrimsstaven in privébeheer die beschikbaar zijn voor exposities. Bent u op zoek naar een aansprekend thema voor een expositie dan denkt Crea Natura graag met u mee!

 

 

Kloosters en pelgrims
Een expositie organiseren over pelgrims? Dan mag een verzameling pelgrimsstaven uiteraard niet ontbreken. Crea Natura kan u veel vertellen over de geschiedenis, symbolen, ontwikkeling en verhalen rondom de pelgrimsstaf. Crea Natura kan tevens een aantal pelgrimsstaven uitlenen als basis voor een expositie.

 

Kerken en gemeenten
In de expositiecollectie van Crea Natura zitten een aantal bijzondere wandelstokken
met thema´s rondom het christendom. De bijbel staat vol met themá’s  als: onderweg zijn, in beweging komen, stil staan bij wat je beweegt, De grote opdracht en leven als een pelgrim. Deze wandelstokken en pelgrimsstaven zijn geschikt  voor exposities van kerken, kloosters en christelijke groeperingen. Hieronder een aantal voorbeelden:

  • Psalm 119: Een staf met geheel psalm 119 ingebrand. Met als thema: Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad.
  • De pelgrimspsalmen. Een staf met alle pelgrimspsalmen ingebrand. (Psalm 120-134). Met als thema: Onderweg met God
  • Een weg in de wildernis. (Jesaja 43: 19) Een wandelstok met veel kronkels.
  • Psalm 23: Een wandelstok met psalm 23 ingebrand. Uw stok en uw staf beschermen mij.
  • De Via Dolorosa: Een staf met ingebrande kruiswegstaties.
  • De grote opdracht: Een staf met patronen van over de hele wereld met als thema: Gaat dan heen en maak alle volken tot mijn discipelen. (Mattheus 28:18-20)
  • Feest! 4 wandelstokken met als thema: Kerst, pasen, hemelvaart en pinksteren.
  • De 2e mijl. Een wandelstok over liefde die vrijwillig verder gaat. (Wandelstok is in ontwikkeling).

Reisverhalen
De wandelstok als reisdagboek. Niet alleen de wandelstokken met schildjes vertellen waar iemand geweest is. Menig mens neemt op vakantie de tijd om een stok te snijden. Iemand die daar zijn levenswerk van maakte was Henk Berben uit Oisterwijk. Hij overleed in 2020 maar liet zijn verzameling wandelstokken na aan Crea Natura. Henk Berben maakte meer dan 40 jaar lang op elke reis die hij maakte een wandelstok. Hier sneed hij kenmerkende figuren in van de plek waar hij verbleef. Op deze manier is er een collectie wandelstokken ontstaan met diverse reisverhalen. De collectie van Henk Berben vormt de basis van een expositie over reisverhalen.

 

Wilt u een expositie organiseren rondom de wandelstok of heeft u een ruimte die u beschikbaar wil stellen? Neem dan contact met Crea Natura voor meer informatie.


Wandelstokken met een verhaal gezocht
Doneer uw wandelstok

 

U kent ze wel. Die wandelstok die altijd meeging op vakantie. Waar je eindeloze tochten mee maakte. Die wandelstok waarmee je een pelgrimstocht maakte. Die wandelstok waar elke keer zo’n schildje op getimmerd werd. Bij het zien van zo’n wandelstok komen de herinneringen boven drijven en gaan verhalen leven. 

Toch verdwijnt met regelmaat zo’n unieke wandelstok in een stoffig hoekje. En daarmee raken ook de verhalen rondom de stok in de vergetelheid. En hoe jammer, na verloop van tijd weet niemand meer het verhaal van de wandelstok.

Crea Natura is daarom begonnen met het verzamelen van wandelstokken met een verhaal. Het doel? De verhalen van mensen en wandelstokken laten voortleven. Hoe? Door middel van het organiseren van exposities en tentoonstellingen. De ultieme droom? Een interactief stokken museum. Exposities, workshops, wandelstok wandelingen, verhalenvertellers, open werkplaats en expertisecentrum in één.

Heeft u zo’n unieke wandelstok met een verhaal? En wilt de verhalen en de wandelstok laten voortleven en delen met anderen? Dan kunt u de wandelstok(ken) doneren aan Crea Natura. Ze zijn van harte welkom!

Enthousiast? Crea Natura is op zoek naar locaties waar exposities georganiseerd kunnen worden. Weet u iets of staat u open voor een samenwerking? Neem dan contact op. 

 

 

 


 

 

Veel gestelde vragen

Ik wil een wandelstok doneren. Hoe doe ik dat?
Neem contact op met Crea Natura. En stuur indien mogelijk een foto en het ‘verhaal’ van de wandelstok mee. Crea Natura komt vervolgens (Indien mogelijk) de wandelstok persoonlijk bij u halen.

 Ik woon nogal ver weg. Komt u de wandelstok halen?
De wandelstok persoonlijk halen heeft de voorkeur. Soms is de afstand echter te groot. Dan kan de wandelstok verstuurd worden.

 Is er al een expostie die ik kan bezoeken?
Crea Natura doet met regelmaat mee met kunstinitatieven, kunstroutes en dergelijke. Een wandelstokexpositie is er echter nog niet. Mocht u een locatie hebben, willen samenwerken of iets weten neem dan contact op. Volg Crea Natura op facebook, Instagram of Twitter om de ontwikkelingen te volgen.

Koopt Crea Natura wandelstokken op?
Nee. Crea Natura koopt geen wandelstokken op. Het is geen curiosa verzameling. Het gaat om de emotionele waarde en het verhaal daarbij. Zelfgemaakte stokken met herrineringen en anekdotes zijn de mooiste wandelstokken.

Wordt mijn naam vermeld als ik de wandelstok doneer?
Ja. Bij een expositie gaat het om het verhaal van de eigenaar. Indien mogelijk met foto.

 

 

 

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑