Workshop

 

Workshop ‘Een stok met een verhaal’


Wandelen is reizen, reizen is vertellen, vertellen is een verhaal.

Bij Crea Natura kunt u niet alleen unieke wandelstokken kopen. U kunt ook zelf aan de slag! In de Workshop ‘Een stok met een verhaal’ gaat u zelf een wandelstok maken. U maakt van een ruwe tak uit het bos een persoonlijke wandelstok of wandelstaf en daarmee ook een eigen verhaal.

 

 

 

Stokken uit het bos
Wie kent het niet? Wandelen met een stok uit het bos. Menig wandelaar bewaart deze stok ook na de wandeling. Er zijn zelfs mensen die van elke vakantieplek een stok meenemen. Al dan niet voorzien van plaats en datum. Een prachtige persoonlijke herinnering aan een speciale plek of gebeurtenis. Al deze stokken vertellen een verhaal. Het verhaal van die mooie vakantie, het verhaal van die keer dat je een regenboog zag en dacht aan…….het verhaal van die keer dat je een wild zwijn tegen kwam, het verhaal van…… Jou?

 

Geschiedenis
  In vroeger tijden nam de wandelstok een belangrijke plaats in. Iedereen had zijn eigen stok. En ook toen stond het symbool voor herinnering.  In sommige gebieden is dit gebruik nog steeds terug te vinden. Zo kennen ze in Twente de traditionele goastok. Deze gebruikt men bij allerlei ceremoniële gebeurtenissen zoals bruiloften,geboortes en begrafenissen. De stok wordt dan versierd met bloemen of slingers en wordt vervolgens gebruikt om bijvoorbeeld de geboorte van een baby aan te zeggen.

 

Een stok met een verhaal

Een natuurstok uit het bos kan dus een heel persoonlijke stok worden. Het zelf maken van een wandelstok geeft de stok een eigen verhaal. Een unieke stok die iets van uzelf uitstraalt. Zeker als u deze vervolgens gaat gebruiken. Door de jaren heen krijgt deze stok een eigen verhaal met vele mooie herinneringen. Het wordt een stok die kan vertellen. Een stok die iets laat zien van wie u bent.

 

 

Uw eigen verhaal
Een eigen wandelstok maken van een stok uit het bos is ontspannend en geeft een tastbare herinnering die jarenlang een verhaal kan vertellen. Crea Natura geeft daarom de mogelijkheid om zelf een wandelstok te snijden. Door middel van een workshop leert u hoe een stok van zijn bast te ontdoen, glad te maken, figuren en woorden aan te brengen en hoe de wandelstok mooi af te werken. Zo kunt u een persoonlijke natuurstok maken die symbool staat voor wie u bent, een herinnering, een mijlpaal of bijzondere gebeurtenis.

  

In gesprek

Het samen maken van een persoonlijke wandelstok heeft voor een groep een bijkomend voordeel. Het geeft vaak mooie en leuke gesprekken. Van hilarisch tot filosofisch. Je leert elkaar kennen van een heel andere kant. Het fijne aan deze gesprekken is dat vertellen tijdens het werken vaak heel ontspannen gaat. Daarnaast is de stok die u uiteraard meeneemt naar huis een prachtige herinnering aan een mooi moment van samen zijn.

Technieken
In deze workshop werken we met reeds gedroogde stokken en leer je de basisbeginselen van het snijden. Hoe verwijder ik de bast? Hoe breng ik eenvoudige figuren of effecten aan? U leert ook het verschil in houtsoorten en de consequenties daarvan kennen. U krijgt antwoord op vragen als: Hoe snijd ik veilig en gemakkelijk? Hoe maak ik de stok mooi glad? En wat is het effect van lijnolie of bijenwas? Tevens kunnen er door middel van een brandstift eenvoudige figuren worden ingebrand. Om tenslotte echt op pad te kunnen gaan met uw wandelstok, brengt u een  dop aan de onderzijde aan en eventueel een leren handvatlus. Kortom Tijdens deze workshop begint het verhaal van uw wandelstok!

 

Veiligheid
Het snijden van een wandelstok gebeurt uiteraard met een mes. Daarom starten we iedere workshop met een uitgebreide instructie over veiligheid. Ook tijdens het werken wordt u begeleid op het gebied van veiligheid. Als u op een goede manier snijd is het snijden met een mes geheel veilig. 

Alhoewel het na een goede instructie veilig werken is, zit een ongeluk in een klein hoekje. Deelname aan de workshop is dan ook op eigen risico. Crea Natura is in het bezit van een BHV diploma. 

 


  

  Praktische informatie

Locatie: In overleg.
Minimale groepsgrootte: 10 personen

Tijd : 10:00 uur – 16:00 uur
Wanneer: Te boeken op woensdagen,zaterdagen en schoolvakanties.(Regio midden)
Kosten per deelnemer: € 60 (incl. alle materiaal)*
Reiskostenvergoeding workshopleider: 19 cent per kilometer vanaf Barneveld

*Indien er een locatie gehuurd moet worden komt hier de locatiehuur bij. (verdeeld over de deelnemers).

 


Lezingen

Bent u op zoek naar een interessante lezing voor een groep mensen? Crea Natura verzorgt lezingen over de wandelstok, de pelgrimsstaf, de goastok en wandelstokken in de bijbel. Aan de hand van veel voorbeeldmateriaal neemt Crea Natura u op een boeiende wijze mee in de wereld van de stokken. Een lezing kan eventueel gecombineerd worden met een mini workshop of pelgrimswandeling met pelgrimsstaf. 


Workshop agenda

Workshop wandelstok met een verhaal. 

Update: Nog twee plekken!

Deze dag maken we een wandelstok onder het motto: ´stilstaan bij wat je beweegt´.
Datum: 17 februari 2024 10:00- 16:00 uur
Waar: Baron van Nagelstraat 53 te Voorthuizen
Kosten: 45,-  per persoon. Incl. materiaal, koffie, thee,soep. Zelf graag broodjes meenemen.
Opgeven via: info@creanatura.nl

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑